POJĎME SPOLEČNĚ ZPOMALIT VÁNOCE

Vítejte v udržitelném adventním kalendáři. Každý den zde pro Vás bude připraven jeden tip, který můžete ihned aplikovat a přispět tak ke zpomalení vánočního šílenství.

1. 12. – Začněte zlehka

Využijte letošní Vánoce k zamyšlení nad tím, jak můžete zpomalit, načerpat energii a dozvědět se něco nového. Náš adventní kalendář nemusíte kupovat, berte ho jako osobní výzvu. A tento bod jako první krok.

Ať už v oblasti udržitelnosti terpv začínáte, nebo jste expert, vždy je prostor pro další zajímavé informace. Začneme zlehka. První den se pouze podívejte na kráké inspirativní video. Je to jednoduché:

  1. Vyberte si téma v oblasti udržitelnosti, které Vás zajímá
  2. Najděte video a pusťte si o něm krátké video. Pokud si to chcete ještě zjednodušit a nic nehledat, připravili jsme pro Vás výběr:
  3. Abyste to neměli úplně zadarmo, udělejte si z něj poznámky
  4. A na závěr si připravte jednu klíčovou myšlenku, kterou můžete aplikovat pro letošní Vánoce nebo se o ni pobavit s přáteli.

Může se to zdát jako opravdová drobnost. Ale každá cesta začíná prvním krokem. Čím je jednodušší, tím je větší pravděpodobnost, že se na tu cestu vydáte. Tak co, jdete do toho s námi?

2. 12. – Darujte čas

Za poslední roky se Vánoce proměnily spíše ve svátky stresu, úklid, shánění dárků (a většinou i jejich impulzivní koupě, ať už to máme za sebou). Zkuste si letošní Vánoce užít víc v klidu a dopředu si říct, jak je se nenechat ovlivnit masivními reklamními kampaněmi.

Jak na to?

Spíš než komu co dáte se zamyslete, s kým se chcete potkat. Ideálně třeba s někým, koho jste dlouho neviděli, Vánoce jsou k tomu ideální přiležitostí. Udělejte si krátký seznam 3-5 lidí a dohodněte si s nimi schůzku.

3. 12. – Udržitelné vánoční finance

V průzkumech není shoda, ale údajně se kvůli Vánocům zadluží i 20 % populace. A se současnou ekonomickou situací u nás bude to číslo možná vyšší.

Vánoce ale nemají být o bezhlavém utrácení za spousty dárků. Jak na to?

  • Nastavte si celkový rozpočet na Vánoce.
  • Rozdělte jej na dvě kategorie: dárky a ostatní (nákupy jídla, stromečku,…)
  • Popřemýšlejte, komu jaký dárek dáte, nebo alespon v jaké cenové kategorii se chcete pohybovat
  • Poté přijde to nejtěžší: toho rozpočtu se držte!
  • Hlavně se obrňte proti intenzivním nabídkám v obchodech, kterým mnohy téměř nejde odolat. Myslete na tip číslo 2 🙂
  • Poslední tip už Vám na tyto Vánoce nepomůže, ale na ty příští dávejte peníze už předem, ať máte na příští Vánoce vystaráno.

Aby Vám to šlo lépe, připravili jsme pro Vás tabulku pro plánování výdajů. Stáhněte si ji zde. Tabulku si musíte uložit k sobě, pak ji budete moct upravovat.

Jak si jednoduše sestavit rozpočet? Připravili jsme pro Vás tabulku s návodem!

4. 12. – Uhlíková stopa

Nechceme se pouštět do debat o uhlíkové stopě, metodách výpočtu či porovnávání individuální a té firemní. Tato metoda má své stoupence i odpůrce.
Naším cílem u tohoto tipu je pouze upozornit na její existenci. Myslíme si, že když si ji vypočtete, můžete na věci koukat trochu jinou optikou a budete o nich více přemýšlet. Doporučujeme například kalkulačku: https://www.mojeco2.cz/. Zabere Vám to jen pár kliknutí a třeba se dozvíte něco nového.
Toto je zároveň poslední z tipů týkající se základu udržitelnosti. Zítra už se můžete těšit na první tip zamřený na samotnou vánoční přípravu.

Kliknutím na obrázek se dostanete přímo na kalkulačku

5. 12. – Vánoční stromeček a jaký je ten nejekologičtější?

Žádný. Ale chápeme, že s touhle odpovědí většinu lidí nepotěšíme. Pojďme to tedy trochu rozvést.

Rozdíl v ekologické stopě vánočních stromků paradoxně není tak velký. Ten umělý byste měli mít minimálně 10 let, aby se vůbec mohlo mluvit o nějaké úspoře. Nicméně má plno nevýhod. Jednak je vyrobený z PVC, může obsahovat nebezpečné látky a jak již možná víte, stejně jako u módy jde i o to, jak byl vyroben.

Pokud plánujete koupit živý stromek, ujistěte se, že má certifikát FSC (Forest Stewardship Council) a pochází z ČR. Dopředu si řekněte, jak se stromku zbavit po skončení sezóny. Ten živý se totiž dá kompostovat, nebo ho můžete použít i k zazimování záhonku. Nebo jej nechte recyklovat a přeměnit na dřevní štěpku. Podívejte se na webové stránky místní samosprávy, kde naleznete informace o jejich službách udržitelného sběru

Poslední roky je populární také možnost pronajmutí vánočního stromku. V tomto případě se o stromek staráte po celé sváteční období a vrátíte ho. Jestli Vás tahle možnost zaujala, zkuste se podívat třeba na stránky pronajemstromku.cz.

Pokud máte stromek v květináči, můžete jej využít opakovaně. Pozor ale na to, aby neutrpěl teplotní šok, který by již nerozdýchal. Vždy ho musíte nechat aklimatizovat. Náš tip: Kdo říkal, že vánoční stromek musí být jedle či smrk? Doma máte jistě plno rostlin – větší květiny, bonsaje či jiné stromky. Popřemýšlejte nad tím, zda by se Vám na Vánoce nehodila nějaká z již exitujících. Vy ušetříte nejen živý stromek, který za pár týdnů dosloužil, ale také Vaši peněženku. 🙂

6. 12. – Vánoční ozdoby

Jestliže Vaše ozdoby nejsou poškozené nebo rozbité, snažte se je každý rok použít znovu (nemusíte je dávat jen na stromeček). Starší ozdoby můžete použít jako dekoraci na stůl nebo je pomocí provázku můžete zavěsit na kliky dveří. Ještě jeden tip, skleněná váza naplněná starými ozdobami mohou vypadat opravdu skvěle a nemuste pro její tvorbu nic kupovat.
Pokud potřebujete nové dekorace, zajděte zkuste se podívat do obchodu s použitým zbožím a třeba tam nějkaé najděte nebo se podívejte na online bazary. Podobným zůsobem můžete naložit a se svými stávajícími ozdobami, kterých se chcete zbavit. Raději je nabídněte někomu dalšímu než je rovnou vyhodit.

7. 12. – Vánoční svíčky

Svíčky jsou jistě důležitou součástí Vánoc. A ať už si je užíváte jako součást adventu, nebo jen pro zútulnění místnosti v chladných měsících, stojí za to se zamyslet nad jejich vlivem na Vaše zdraví.

Běžné svíčky jsou převážně z parafínu. Ten pochází z petrochemického průmyslu, řečeno bez okras – z ropy. Spalováním se mohou uvolňovat toxiny, které jsou škodlivé zejména pro náš dýchací a nervový systém. Schválně říkáme mohou. Dle posledních studií parafínové svíčky “za běžných podmínek používání nepředstavují pro spotřebitele žádné významné zdravotní riziko” (Petry a kol., 2014). Výzkumníci zjistili, že nejvyšší naměřené hodnoty rakovinotvorných látek byly méně než polovina doporučeného limitu kvality vzduchu stanoveného WHO. Záleží však i na kvalitě svíček, aromat i knotu.

V Dressibly si myslíme, že i tak je lepší potenciálně škodlivé látky omezit na minimum. Místo svíček na bázi parafínu doporučujeme přejít na svíčky z přírodního vosku. Jsou totiž nejen šetrnější k Vašemu zdraví, ale také k přírodě. A tedy udržitelnější. Technicky vzato je nejlepší svíčka žádná svíčka. Ale nechceme nikoho před Vánoci tlačit do extrémů. Proto sepisujeme nejlepší alternativy k parafínu:

  • Sojový vosk: vydrží hořet až o 50 % delé než parafínová svíčka
  • Řepkový vosk: skvělá lokální alternativa
  • Palmový vosk: lepší než ropa, ale problematický kvůli kácení deštných pralesů
  • Včelí vosk: pěkná a intenzivní vůně, ale dejte si velký pozor, od koho pochází a zda jsou opravdu kvalitní

8. 12. – Impulzivní nákupy

Vánoce jsou nejvhodnějším obdobím pro impulzivní nákupy. Máme pro Vás několik tipů, které Vám pomohou vyhnout se přes Vánoce impulzivním nákupům:

  • Udělejte si rozpočet a držte se ho (tip z 3. 12.)
  • Nenakupujte jen na základě emocí
  • Než koupíte něco, s čím si nejste jisti, počkejte den nebo déle a uvidíte, jestli
  • Používejte cenové srovnávače a vyhněte se výprodejové pasti (prodejci stále často používají osvědčenou fintu zvednutí ceny a pak dají slevu, takže ve výsledku platíte stejně, ale ve slevě. Právě toto chování dokáží srovnávače odhalit)
  • Pozor na sociální média, před Vánoci tam bude mnoho nabídek téměř na cokoliv. Pokud je nutně k životu potřebujete, omezte jejich používání na minimum

9. 12. – Darujte zážitek

Dárek v podobě zážitku pro Vaše blízké sníží nároky na spotřebu fyzických zdrojů. Spojte lidi tím, že jim darujete svůj čas nebo předem zakoupený zážitek.

Na výběr je spousta možností, které sníží Vaši “vánoční stopu”. Můžete koupit vstupenky na představení, koncerty nebo akce. Udělejte rezervaci v restauraci nebo darujte dárkovou kartu.
Nenaplánujte výlet do některého z našich přírodních parků.

Je tady ještě jeden benefit, pro obdarovaného to navíc znamená, že Vánoce přijdou hned dvakrát. V den obdržení daru a v den, kdy se na zážitek dostane!

10. 12. – Balení dárků

Hledejte přání a balicí papír z recyklovaného papíru nebo papíru s certifikátem FSC. Vyhněte se plastovým stuhám a páskám nebo balicímu papíru s fóliovým podkladem. Zaměřte se na materiály, které neobsahují fólie a třpytky. Zkuste se podívat na některé techniky balení bez lepicí pásky, například furoshiki. Jedná se o tradiční japonský způsob balení a přepravy dárků pomocí látky. Vytváří krásné, jedinečné a opakovaně použitelné obaly.   

..

11. 12. – Lidé, spěte!

Spánek je důležitý z mnoha důvodů. Když spíme, naše tělo odpočívá a regeneruje se, což je nezbytné pro udržení dobrého fyzického a duševního zdraví. Spánek má také zásadní význam pro naše kognitivní funkce, včetně učení a paměti. Nestačí však jen spát. Je třeba spát kvalitně! Jak tedy na to?

Pro lepší spánek můžete udělat několik věcí. Zaprvé se snažte dodržovat konzistentní spánkový režim, chodit spát a vstávat každý den ve stejnou dobu. To může pomoci regulovat cyklus spánku a bdění vašeho těla a usnadnit usínání a udržení spánku. Důležité je také vytvořit příznivé prostředí pro spánek, například tmavou, tichou a chladnou místnost, která vám pomůže lépe usnout. Zejména ve městech je velkým problémem světelný smog. Používejte tzv. “blackout” závěsy, které opravdu nepropustí žádné světlo zvenku. Vyhněte se také kofeinu, alkoholu a těžkým jídlům pár hodin před spánkem, protože tyto látky mohou spánek narušovat. Kromě toho se snažte omezit používání elektronických zařízení, jako jsou telefony a notebooky. Vyzařují totiž modré světlo, které narušuje produkci melatoninu – hormonu, který pomáhá regulovat spánek. Pokud s nimi musíte pracovat, doporučujeme nastavit červený filter (např. v aplikaci f.lux či pro iPhone a Mac nativně) nebo použít červené brýle. V neposlední řadě zvažte zařazení relaxačních technik, jako je hluboké dýchání nebo meditace, do své přípravy na spánek. Pomohou Vám se uvolnit a lépe usnout.

Nemusíte zařadit hned vše z výše uvedeného. Myslete však na to, že tím můžete jednoduše zlepšit kvalitu svého spánku. A díky tomu se budete během dne se cítit odpočatější a svěžejší. A to se vyplatí!

12. 12. – Sportujte

Důležitost sportu a sportování obecně je něco, na ce se spousta lidí zaměřuje téměř po celý rok. Jakmile ale začnou vánoční večírky a oslavy, je až příliš snadné vyměnit 30 minut cvičení za další drink nebo pořádnou hrst cukroví. Ačkoli pár dní, kdy se můžete uvolnit, Vašemu zdraví ani kondici neuškodí (v rámci mezí). Když se to ale protáhne od začátku vánočních svátků na začátku prosince až do Nového roku, může z toho být problémém. Navíc čím delší dobu strávíte mimo svůj pravidelný režim, tím těžší bude opětovné nastartování pravidelného režimu.

Co s tím?
Vánoce jsou jedinenčou příležitostí na procházky, Vánoční atmosféra je většinou všudypřítomná, ať už jdete pří na trhy, nebo se jen procházíte po okolí.

Zkuste toho o letošních svátcích využít a plnit výzvu na 10 000 kroků denně. Díky chytrým telefonům nemusíte nic počítat, udělají to za Vás.

13. 12. – Snižte teplotu

Víme, že to teď není úplně populární, ale proč bychom měli v zimě chodit v bytě jen v triku? Podle průzkumů je celkem běžné, že lidé zbytečně přetápějí a v průměru se teplota českých vytápěných bytů a domů pohybuje kolem 22 až 24 °C (oproti 18 až 20 °C v zahraničí). Přitom snížení o pouhý stupeň ušetří šest procent energie na vytápění. Jednou z hlavních výhod snížení teploty v domácnosti je logicky úspora nákladů na energii. Ale to není vše!

Během zimních měsíců může být vzduch v našich domovech suchý a vydýchaný, což může vést k vysychání sliznice a dýchacím potížím. Když je vzduch ve vašem domě příliš teplý, může se v něm také nacházet více škodlivin a alergenů. zdravotních problémů. Snížením teploty můžete pomoci zlepšit kvalitu vzduchu a snížit koncentraci škodlivin a alergenů.

S lepší kvalitou vzduchu a nižší teplotou souvisí i kvalitnější spánek. Nebudete se budit horkem, Vaše tělo si lépe odpočine. A pokud se bojíte zimy, raději volte teplejší peřinu. Ale teplotu v místnosti držte nižší.

Jakou teplotu tedy zvolit?

  • Ložnice: 16–18 °C
  • Obývací a dětský pokoj: 20 – 22 °C
  • Koupelna: 24 °C
  • Chodby: 17 – 19 °C
  • Kuchyň: 18 °C
  • Místnosti, které využíváte pouze občas: 15 °C

Výhod je mnoho a stojí za to zvážit, zda snížení teploty dává smysl i Vám.

14. 12. – Předvánoční úklid

S blížícími se svátky je dobré začít myslet na předvánoční úklid nejen domu, ale i mysli. Pomůže Vám to připravit se na sváteční období a vytvořit si doma klidnější a příjemnější prostředí.

Pokud jde o úklid domácnosti, je důležité začít s vyklízením a zbavením se všech nepotřebných věcí, které mohou zabírat místo. Váš domov bude působit prostorněji a přívětivěji a vy tyto věci můžete vyměnit (např. ve SWAP skupinách) či prodat.

Dále se zaměřte na hloubkový úklid domácnosti a věnujte pozornost místům, které jste v průběhu roku zanedbávali. Většinou se jedná o mytí oken a zrcadel, vysávání a utírání prachu i na méně přístupných místech.

Kromě úklidu samotného je také důležité vzít v potaz jeho ekologický dopad. Používejte ekologicky šetrné čisticí prostředky. Můžete například použít přírodní a biologicky odbouratelné – jako je jedlá soda a ocet, namísto chemikálií. A místo papírových utěrek používejte znovupoužitelné utěrky z mikrovlákna místo papírových ručníků, abyste snížili množství odpadu.

Kromě úklidu fyzického prostoru je také důležité vyčistit svou mysl a připravit se na sváteční období i psychicky. Vyhraďte si čas na relaxaci a péči o sebe, meditaci, cvičení nebo jiné činnosti, které vás baví. Oproštěte se od negativních myšlenek nebo emocí, které vás mohou tížit, a soustřeďte se na pozitivní aspekty svátků.

Váš předvánoční úklid může přispět k vytvoření harmoničtějšího a klidnějšího prostředí ve Vaší domácnosti. Udržitelným a ekologickým přístupem k úklidu můžete také pozitivně ovlivnit životní prostředí. Udělejte si tedy čas na úklid svého domu i mysli a připravte se na krásné prožití svátků.

15. 12. – Vytřiďte oblečení

Cílem vytřízení oblečení není jen jejich odklízení, ale také vytvoření funkčního a estetického šatníku, který Vám usnadní ranní oblékání. S trochou času a úsilí si můžete vytvořit vlastní šatník, který bude odrážet váš osobní styl a splňovat vaše potřeby (o tom jsme psali např. v článku 5 kroků, jak si vytvořit udržitelný, harmonický a vkusný šatník). Nyní pro Vás máme 5 jednoduchých kroků, které Vám pomohou oblečení vytřídit :

  1. První krok při budování vlastního udržitelného šatníku je v podstatě taková revize. Vyndejte vše ze skříně a rozložte věci na (ideálně čistou) podlahu. Získáte tak dobrý přehled o všem, co již máte.
  2. Oblečení následně roztřiďte a rozdělte na hromádky podle toho, co si chcete ponechat, co chcete darovat nebo prodat a co vyhodit. Buďte k sobě upřímní v tom, co opravdu potřebujete a s čím se můžete rozloučit. Pokud jste nějakou věc nenosili déle než rok, je pravděpodobné, že ji už nosit nebudete, a proto zvažte, zda se jí nezbavit. Jak vidíte, budování udržitelného šatníku není o tom vyhodit vše, co máte a jít nakoupit oblečení nové (s certifkacemi samozřejmě), ale o práci s tím, co už máte.
  3. Uspořádejte si oblečení podle kategorií a barev. Šaty, sukně a obleky pověste společně a seřaďte je podle barev od světlé po tmavou. Podobně seskupte svršky, spodky a svrchní oblečení dohromady a uspořádejte je také podle barev. Usnadníte si tak hledání a vytvoříte si přehledný, vizuálně přitažlivý šatník.
  4. Mimosezónní oblečení ukládejte na oddělené místo, například do úložného boxu nebo do skříně. Uvolníte tak místo v hlavním šatníku a usnadníte si přehled a přístup k oblečení, které právě nosíte.
  5. Aby Vám přehledný šatník vydržel, zařaďte další úložná řešení, jako jsou ramínka či boxy a krabice. Můžete také použít organizéry a rozdělovače zásuvek, abyste v nich měli pořádek.

Zjistili jste touto metodou, že Vám v šatníku něco chybí? Další tip ohledně nákupu nových kousků zde najdete už zítra.

16. 12. – Nakupujte pečlivě

Koupě nového oblečení je u nás v Dressibly klíčovou záležitostí. Proto jsme pro dnešek těch tipů přichystali trochu vice:

  • 30 denní zkouška. Po celá léta bylo měřítkem pro koupi nového kousku to, že ho na sebe vezmeme minimálně 30x. Dnes, kdy jsme si více než kdy jindy vědomi ekologických problémů a dopadu módy na naši planetu, nám pravidlo 30 dní připadá trochu zastaralé – ve skutečnosti bychom se měli snažit kupovat kousky, které si ponecháme a budeme nosit navždy, ne jen třicetkrát.
  • Kvalita. Při výběru nového kousku začněte jemným zataháním za jeho švy, abyste se ujistili, že je pevně sešitý. To může být dobrým ukazatelem kvalitního sešití. Poté zkuste oblečení trochu zmuchlat a následně opět natáhnout, čím méně záhybů na něm zůstane, tím kvalitnější je látka. Nakonec zkontrolujte, zda jsou všechny funkční části, jako jsou jeho knoflíky a zipy, v pořádku.
  • Certifikace. Před zakoupením jakéhokoli oděvu se ujistěte, že jsou na něm uvedeny údaje o udržitelnosti, nejčastěji odkazy na certifikace. Existují módní slova, která společnosti používají, aby zákazníky přesvědčily, že je oděv šetrný k životnímu prostředí. Zavádějící slova, která nejsou regulována módním průmyslem, jako například přírodní, se používají k zamaskování výrobků, které nemusí být nutně udržitelnější. Při výběru hledejte jen ty nejvyšší standardy jako Fair Trade a GOTS.
  • Dražší je ve skutečnosti často levnější. Utrácet více za trvanlivé kousky může být z dlouhodobého hlediska levnější než opakovaně kupovat levné náhrady co nic nevydrží. Podobně je to i s jejich použitelností. U kousků, které můžete nosit každý den je cena za jedno nošení (často se setkáte se zkratkou CPW – cost per wear) výrazně nižší než u těch, které jsou jen pro zvláštní příležitosti. Rozumné “investování” do každodenního oblečení je tak nezbytným krokem při budování udržitelnějšího šatníku.
  • Pečujte o ně. K čemu je kvalita, když se o své kousky nestaráte? Oděvy potřebují správnou péči, aby si zachovaly své vlastnosti déle. Ujistěte se, že na visačce najdete pokyny k péči, které zachovají dlouhou životnost vašich udržitelných kousků. Oděvy správně perte, noste a skladujte. Úplety a svetry místo věšení skládejte, aby se nevytahovaly. Oblečení perte pouze tehdy, když je třeba je vyprat, a sušte je raději na ramínku než v pračce. Čím lépe se k nim budete chovat, tím lépe se budou chovat k Vám a vydrží déle.

17. 12. – Klid ve skříni

Posledním tipem při budování udržitelnějšího šatníku je zaměření se na potřeby místo přání. Je totiž skutečně velký rozdíl mezi tím co potřebujeme a co jen chceme. Pokud jste udělali předchozí dva tipy, byla by škoda hned v povánočních výprodejích vyrazit na nákupy ve slevách. Shromažďování nadbytečných kousků jen pro případ potřeby vede k tomu, že se Vám šatník znovu zaplní, což v konečném důsledku vytváří odpad a najednou budete opět stát před rozhodnutím, jestli znovu šatník vytřídit či nikoliv.

Dnešní tip je tak hlavně o morálce. Budťe konzistnení a vždy si raději pořádně promyslete, jestli daný kousek opravdu potřebujete a není to jen impuzivní pocit, že jej chcete. Snažte se kupení kousků raději vyhnout. Způsobuje to totiž i ztrátu času, protože to vytváří šatník, kterým se musíte každé ráno prohrabávat. Nákupem kvalitních kousků (popsaných více v předchozím tipu) štříte čas, peníze i planetu.

18. 12. – Bez obalu

Nákupem surovin s malým množstvím obalů nebo bez nich ještě více snižte množství odpadu. Dost v tom pomáhá nakupování dárků přímo v obchodech, která čím dál tím více nabízejí sekci “bez obalu” kde si suroviny můžete vzít do vlastních nádob.  Vyhněte se jednorázovým plastovým obalům (když už, tak volte ty recyklované) a nezapomeňte si na nákupy vzít vlastní látkovou takšku nebo batoh.  Pokud už musíte nakupovat online, zkuste co nejvíce položek spojit do jedné objednávky. Ušetříte nejen obal, ale i emise způsobené dopravou.

Pro bezobalové nákupy existuje i bezobalová mapa. Podívejte se na ni a najděte si svůj bezobalový obchod zde!

Nakupovat bezobalu je jednoduché

19. 12. – Veganem na (tý)den

Pokud veganem již jste, tento tip pro Vás výzva moc nebude. Ale nelamte nad ní hůl ani pokud si život bez masa zatím představit nedokážete. Přechod na veganství, byť jen na týden nebo den, může mít významný dopad na životní prostředí a logicky i na zvířata. A minimálně se něco dozvíte. Například výhody této stravy:

  • Zlepšení zdravotního stavu: Veganská strava prokazatelně snižuje riziko srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku a některých typů rakoviny. Může Vám také pomoci při hubnutí a zlepšit celkový zdravotní stav.
  • Přínos pro životní prostředí: Věděli jste, že kdyby všichni přešli na rostlinnou stravu, snížili bychom celosvětové využití zemědělské půdy o 75 %? Na části ušetřeného místa by mohly vyrůst lesy, ale také pole pro rostlinnou stravu. Říká se, že tento přechod by znamenal konec hladomoru. Živočišná výroba se dále významně podílí na emisích skleníkových plynů. Takže týdnem bez masa si snížite i svoji uhlíkovou stopu.
  • Dobré životní podmínky zvířat: Veganství znamená, že se rozhodnete nepodporovat průmyslová odvětví, která využívají zvířata k výrobě potravin, oblečení nebo jiných výrobků. Výběrem rostlinných alternativ můžete jednoduše přispět ke snížení utrpení zvířat.
  • Osobní spokojenost: Mnoho lidí zjistilo, že veganská strava jim pomáhá cítit se více spojeni se svými hodnotami a může jim přinést pocit osobního uspokojení. Možná se také ucítíte lépe. Ale to nezjistíte, dokud to nezkusíte.

Zejména pokud zvažujete vyzkoušet veganskou stravu na týden, zde je několik tipů, které Vám pomohou:

  • Plánujte dopředu: Rozhodněte se pro několik veganských jídel, která byste chtěli vyzkoušet, a sestavte si seznam potravin. Pokud budete mít připravený plán, bude snazší veganskou stravu dodržovat a vyhnout se pokušením.
  • Vyzkoušejte nové ingredience: Veganství nemusí znamenat, že se vzdáte svých oblíbených chutí. Experimentujte s rostlinnými bílkovinami, jako je tofu, tempeh a luštěniny, a také s různými druhy zeleniny a obilovin.
  • Najděte veganské alternativy svých oblíbených jídel: Existuje mnoho veganských alternativ tradičních živočišných produktů, například mléko a sýry bez mléka, maso na rostlinné bázi a náhražky vajec. Tyto možnosti hledejte v místním obchodě s potravinami nebo na internetu.
  • Vzdělávejte se: Pokud se s veganskou stravou teprve seznamujete, je důležité se poučit o správné výživě, abyste měli jistotu, že přijímáte všechny potřebné živiny. Na internetu i v knihách je k dispozici mnoho zdrojů, které vám pomohou pochopit, jak vypadá zdravá veganská strava. Za týden se nic nestane, ale třeba se Vám to zalíbí, a pak je třeba si živiny hlídat.

Vyzkoušení veganské stravy má řadu výhod pro Vás i pro planetu. Ať už se rozhodnete pro veganství na týden, měsíc nebo natrvalo, bude to mít velký pozitivní dopad. Po tomto experimentu nad tím budete minimálně o něco více přemýšlet. A počítá se, i když spotřebu živočišných výrobků alespoň omezíte. 🙂

20. 12. – Bez kelímku

Svařák na vánočním trhu neodmyslitelně patří k Vánocům. Není však žádným tajemstvím, že jednorázové kelímky, ve kterých jej stánkaři prodávají, se těžko rozkládají a mají tak negativní vliv na životní prostředí. Dejte raději přednost hrnečkům, které se na vánočních trzích stále více používají. A pokud je zrovna na těch Vašich trzích nemají, zkuste si na ně letos vzít vlastní termohrnek a poproste stánkaře, ať Vám do něj svařák natočí místo do jednorázového kelímku.

21. 12. – Kam s odpady?

Nakládání s odpadem může být zdrcující, obzvlášť o Vánocích. Ale existuje několik jednoduchých kroků, kterými můžete snížit množství produkovaného odpadu a lépe nakládat s odpadem, který vyprodukujete. Zde je několik tipů, jak se vypořádat s odpadky:

  • Snižte množství odpadu: Nejlepší způsob, jak se vypořádat s odpadky, je vůbec je nevytvářet. Snažte se snížit množství obalů, které používáte, a recyklujte nebo znovu používejte věci, kdykoli je to možné. Místo lesklého či voskovaného barevného balícího papíru, který nejde recyklovat, využijte něco, co již máte doma. Mohou to být staré noviny nebo šátek (viz furoshiki z 10. 12.).
  • Recyklujte: Mnoho předmětů z domácnosti lze recyklovat. A není to jen jako je papír, plast a sklo. Informujte se v místním recyklačním programu, jaké předměty přijímají a jak je správně zlikvidovat.
  • Kompostujte: Kompostování je skvělý způsob, jak přeměnit odpad z potravin a zahrady na půdu bohatou na živiny. Na zahradě si můžete zřídit kompostér nebo si najít komunitní kompost ve vašem okolí. Věděli jste, že můžete např. jednoduše využít kávovou sedlinu? Díky projektu reKáva, který řeší problém kávové sedliny, si můžete vypěstovat doma vlastní hlívu.
  • Správná likvidace nebezpečných materiálů: Některé předměty, jako jsou baterie, elektronika a chemikálie, by se neměly vyhazovat do odpadu, protože mohou být škodlivé pro životní prostředí. O správných způsobech likvidace se informujte u místního programu pro nakládání s odpady.

Dodržováním těchto rad můžete přispět ke snížení množství odpadu, který končí na skládkách, a ke zlepšení zdraví naší planety.

22. 12. – Rekapitulace roku

Reflexe a rekapitulace mohou být mocnými nástroji osobního růstu a rozvoje. Čas věnovaný reflexi událostí a zážitků uplynulého roku Vám může pomoci získat přehled o vašich silných a slabých stránkách, identifikovat vzorce vašeho chování a myšlení a rozpoznat oblasti, ve kterých možná budete muset provést změny.

Jedním ze způsobů, jak se zamyslet nad uplynulým rokem, je psát si deník. Udělejte si čas a zapište si své myšlenky a pocity z uplynulého roku. Jaké byly jeho vrcholy a pády? Co jste se o sobě dozvěděli? Co byste si přáli udělat jinak?

Dalším způsobem, jak se zamyslet nad uplynulým rokem, je sepsat si seznam věcí, kterých jste v uplynulém roce dosáhli, a také všech cílů, které jste si stanovili a kterých jste nedosáhli. Zamyslete se nad tím, proč se vám některé cíle podařilo splnit a jiné ne, a zvažte, co můžete v budoucnu udělat jinak.

Cenná může být také reflexe vašich vztahů. Zamyslete se nad vztahy, které jste měli v uplynulém roce. Kdo byli nejdůležitější lidé ve vašem životě a proč? Jak vás tyto vztahy ovlivnily?

Nakonec se zamyslete nad svým osobním růstem v uplynulém roce. Zamyslete se nad tím, jak jste osobně rostli. Jaké nové dovednosti nebo znalosti jste získali? Jaké výzvy jste překonali?

Pokud hledáte návod a nechcete vše vymýšlet od začátku, můžete využít předpřipravený návod od YearCompass, který si můžete stáhnout a v klidu vyplnit.

Čas věnovaný reflexi a rekapitulaci uplynulého roku vám pomůže hlouběji pochopit sebe sama a svůj život a může vám pomoci stanovit si cíle a plány do budoucna. Může vám také pomoci ocenit pokrok, kterého jste dosáhli, a výzvy, kterým jste čelili, což může být cenným zdrojem motivace a inspirace.

23. 12. – Zastavte se

Je snadné nechat se unést každodenním shonem a zapomenout si udělat čas pro sebe. Je však nezbytné, aby se péče o sebe stala prioritou, abychom si udrželi fyzickou a duševní pohodu. Najděte si tedy čas a zastavte se. Zamyslete se nad tím, co všechno jste od začátku prosince zvládli a jak to pozitivně ovlivnilo Váš život nebo životy ostatních. Ať už jste stihli všechny tipy, nebo alespoň část z nich, můžete být na sebe hrdí. Je to skvělý začátek pozitivní změny.

Je důležité, abyste si také našli chvilku nejen na to zastavení, ale i na oslavu svého úspěchu. Uvědomte si pozitivní změnu, které jste dosáhli, ať už je jakkoli malá. A buďte na sebe hrdí za to, že jste se chopili iniciativy. Není vždy snadné vystoupit z naší komfortní zóny a zkusit něco nového. Ale stojí to za to, když vidíme přínosy našeho úsilí.

Nezapomeňte, že je v pořádku dát si pauzu a upřednostnit péči o sebe. Je to nezbytná součást udržování udržitelného zdravého a vyváženého životního stylu. Tak se do toho pusťte a dopřejte si něco výjimečného. Dopřejte si relaxační koupel, dopřejte si oblíbené jídlo nebo užijte si čas se svými blízkými. Zasloužíte si to!

Další tip tu pro Vás bude připraven již zítra!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *