Jak zorganizovat SWAP

Swap se těší čím dál větší oblibě. Je to jeden z nejekologičtější způsobů, jak získávat nové věci a najít nový domov těm, které nám již neslouží. Chtěli by ste podobnou akci organizovat i u vás? Přinášíme vám několik tipů, jak na to.

Před swapem:

Vyberte vhodné datum: Nejlepší je vybrat datum, kdy v okolí nejsou žádné jiné zajímavé akce, abyste měli jistotu, že se lidé nebudou muset rozhodovat mezi vaším swapem a jinou událostí

Najděte vhodné místo: Podle toho, jak velkou akci chcete mít, a jakou účast očekáváte, vyberte vhodné místo. Na začátek však postačí i menší prostor.

Nastavte podmínky swapu: Stanovte si, jaký druh věcí chcete swapovat (např. oblečení, knihy, rostliny,…); určte, kdy si lidé mohou věci přinést (zvažte, že budete potřebovat čas na třídění věcí), pokud jde o oblečení, mělo by být čisté, vyprané a voňavé. Můžete stanovit limity přinášených věcí na osobu, i když to není úplně běžné.

Propagace: Čím více lidí o swapu ví, tím více se jich může zúčastnit. Ideální jsou sociální sítě: vytvořte událost na Facebooku, propagujte přes Instagram, můžete zkusit oslovit místní organizace, zda by nebyly ochotné zveřejnit příspěvek na svých stránkách, a také nezapomeňte na propagaci ústně přes přátele a známé. Do budoucna můžete vytvořit hashtag pro vaši akci, přes který budou lidé sdílet své fotky ze swapu nebo například outfity vytvořené z výměněných kousků – takto vytvoříte komunitu.

Zamyslete se nad estetikou swapu: Přemýšlejte o tom, jak chcete, aby swap vypadal – jak budou věci uspořádány (je vhodné je třídit do skupin, např. dětské, dámské a pánské, trička, šaty, kalhoty, boty,…), zda budou zavěšeny na věšácích nebo položeny na stolech, zda chcete nějaké rekvizity, které by atmosféru obohatily, zároveň je během swapu nutné dohlížet na to, aby nevybrané věci byly vráceny na své místo – aby nevznikl nepřehledný chaos; mějte připravené zrcadlo, a je fajn zajistit kabinky na převlékání, aby si lidé vybrané kousky mohli vyzkoušet a ihned zjistit, zda jim sedí podle představ.

Určte výměnný systém, například:

  • 10 za 10 – přinesete 10 věcí, můžete si odnést 10
  • Věci ohodnocené barevnými lístečky – podle toho, v jaké cenové hodnotě věci přinesete, můžete si vybrat nové v odpovídající cenové hodnotě.
  • Symbolické vstupné – nemusíte přinést žádné oblečení, stačí zaplatit vstupné

Během swapu:

Vstupné: Zvolte, zda bude vstup na swap zdarma, nebo budete vybírat nějaké vstupné. V případě, že se rozhodnete vybírat vstupné, výtěžek z něj můžete věnovat na nějaký dobrý účel.

Zajistěte si pomocníky: oslovení přátel a známých, zda vám s swapem nebudou schopni pomoci – bude třeba dohlížet na to, aby se nevybrané oblečení ukládalo zpět na své místo, v případě, že se bude vybírat vstupné, bude potřebný pokladník,…

Obohaťte swap: můžete si na swap pozvat hosty a spojit ho s nějakým workshopem nebo přednáškou.

Po swapu:

Zbývající oblečení: je vhodné se dopředu domluvit s charitou, zda by byli ochotní vzít zbývající věci ze swapu

TIP: Pokud nechcete začínat ve velkém, můžete se domluvit s přáteli a známými a zorganizovat svůj soukromý swap například u vás v obývacím pokoji – nemusí jít o oblečení, ale například si můžete vyměnit knihy nebo rostliny, které se vám doma nahromadily.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *