Cesta k udržitelnému životnímu stylu

Aktualizováno: 17. 11. 2022

Vyčistit si hlavu a udělat si jasno v tom, jaký způsob života nás dělá šťastnými. Udržitelný životní styl nezačíná ani nekončí u recyklace a bioproduktů. Jeho základ je jednodušší. Jde o to, jak přemýšlíme nad tím, co děláme každý den.

Udržitelný životní styl. Co to je? Kde se vzal? Není to jen prázdné buzzword? Na dalších řádcích vám odpovíme. Zároveň vám ukážeme, že se jedná o jednoduchý koncept stylu života, který pomáhá řešit problémy dneška. Věříme, že když každý udělá drobnou změnu ve svém chování, výsledný součet bude velký a zabrání tomu, abychom v budoucnosti museli dělat radikální změny.

Co je udržitelnost?

Myšlenka stará 300 let, z dob, kdy v Německu káceli stromy tak intenzivně, že jim začaly docházet. A tak přišli s revoluční myšlenkou – po vykácení zasadí les nový. Tomuhle nápadu říkali „nachhaltende Nutzung“ (udržitelné užívání). Geniální! Účinné!

Myšlenka udržitelnosti se pak vyvíjela dál. Dnes jde o to, aby každý ze společnosti (lidé, firmy, státy,…) obezřetně a zodpovědně využíval zdroje, které máme – přírodní, lidské, kulturní a jiné. A to způsobem, který zaručí, že i v dalších letech a generacích budeme mít zdroje na uskutečnění našich cílů a zachování úrovně života.

To je i naše myšlenka. Neříkáme: ,,Zpátky na stromy!” Říkáme: Buďme odpovědní (naše motto: Dress responsibly). Jasně, choďme v hezkém oblečení, ale nemusíme ho mít tolik, nemusí ho vyrábět děti, nemusí to být produkt chemického průmyslu a kvůli pěstování plodin nemusí vyhynout veškeré zvířectvo na kilometry daleko.

Cesta k udržitelnému životnímu stylu začala u lesnictví.

Jak se neztratit v udržitelné módě?

Udržitelnost je super a to tak super, že ji za svou vzali nejenom výrobci skutečně udržitelných a kvalitních produktů, ale i tací, u kterých jde jen o “greenwashing” a jejich produkty nejsou zas tak udržitelné, jak se nám snaží namluvit. Jak se nenachytat? Orientovat se můžeme třeba podle následujících certifikací:

Certifikace GOTS a udržitelný životní styl jdou ruku v ruce
Certifikace GOTS a udržitelný životní styl jdou ruku v ruce

Certifikace GOTS 

Je to nejuznávanější standard biobavlněného oblečení. Zaručuje, že od semínka bavlníku až po ušití trička proběhl celý výrobní proces udržitelně. Bavlna se pěstuje ekologickým způsobem, bez pesticidů, s důrazem na zachování úrodnosti půdy. Zpracovatelé nesmí využívat žádné toxické chemikálie a musí předcházet jakémukoliv znečištění vody. 

Certifikace také zaručuje čisté a bezpečné pracovní podmínky pro všechny pracovníky, férové jednání a odměňování umožňující slušné živobytí či zákaz dětské práce. Detailněji si o GOTS můžete přečíst v našem článku: https://www.dressibly.cz/2020/02/27/certifikace-gots/  

Logo Fairtrade Cotton, další pomocník, pokud vám jde o udržitelný životní styl.
Certifikace Fairtrade Cotton

Fairtrade cotton

Pěstitelé, kteří produkují bavlnu s označením Fairtrade cotton, mají předem garantovanou výkupní cenu bavlny. K zavlažování polí využívají zejména dešťovou vodu a nevyčerpávají tak zásoby málo dostupné pitné vody. Produkují bez nebezpečných chemikálií a nevyužívají dětskou ani nucenou práci. Certifikace zabezpečuje, že lidi pracující na polích dostávají spravedlivější mzdu a jsou jim zabezpečené lepší pracovní podmínky.

Navíc se při nákupu této bavlny pěstitelům a pracovníkům vyplácí odměna nad rámec nákupní ceny, kterou mohou využít na dosažení svých cílů např. rozvoj farem, vzdělávání, zlepšení zdravotní péče atd. U produktů Melawear má tato odměna hodnotu 10 % nákupní ceny.

Certifikae OEKO-TEX
Certifikae OEKO-TEX

Standard 100 od OEKO-TEX®

Je standardem, který označuje, že oblečení a jeho součásti (např. knoflíky, zip atd.) byly testované na obsah zdraví škodlivých látek. Můžeme si tak být jistý tím, že je neškodné pro naše zdraví.

Chcete mít udržitelný životní styl? Nenakupujte!

Už víte, jak takové věci poznat a plánujete obměnit šatník? Tak zadržte. Udržitelnost totiž není jen o nakupování toho “správného”. Ba právě naopak. Nenakupujte! Vaše skříň je určitě plná oblečení, využijte ho. A že se vám už nelíbí? 
Řešením je tzv. Swap. Jednoduše donesete věci, pro něž už nemáte využití, a vyberte jiné, s kterými se zase rád rozloučí někdo jiný. Swapy dnes najdete skoro na každém rohu, dokonce i na Facebooku.

Musíte-li, nakupujte chytře!

A když už nakoupit musíte, nakupujte chytře. Než se pustíte do nakupování, zamyslete se, jestli dané oblečení skutečně potřebujete, opravdu se vám líbí a jak často a rádi byste jej nosili. Poznejte svůj styl a vybírejte oblečení, které půjde vhodně kombinovat. Inspirací pro vás může být tzv. efektivní šatník. Odborníkem na toto téma je např. Kamila Vodochodská (více zde).

Minimalistický šatník je skvělý pomocník na cestě k udržitelnému životnímu stylu!

Teď jsme udělali první krok k udržitelnosti. Čeká nás ještě dlouhá cesta a my vám na ni budeme rádi společníkem.

Poznali jste už svůj styl a chcete chytře nakoupit základní kousky do svého šatníku? Podívejte se na ně u nás na e-shopu.

Těšíme se na vás u dalšího blogu!

Udržitelný životní styl: Slovníček pojmů

  • Greenwashing: když se vám někdo snaží namluvit, že jeho produkty jsou bio a eko a ona to není tak úplně pravda. Většinou jde jen o zisk. Udržitelný životní styl není pouze u módy, dejte si pozor i u kosmetických produktů, jídla atp.
  • Cradle to cradle: od kolébky ke kolébce. Přístup, kdy jsou produkty vyráběny tak, aby co nejvíce vydržely a na konci svého životního cyklu se daly znovu využít, třebas na něco jiného.
  • Slow fashion neboli pomalá móda označuje kvalitní výrobu, která prodlužuje životnost oděvu. Její myšlenkou je nepodléhat sezónním trendům. Věcí můžeme mít daleko méně a nemusíme je hned nahrazovat novými. Jedná se o alternativu k tzv. Fast fashion (nadprodukce, rychlá spotřeba).
  • SDG – Sustainable Development Goals: Cíle udržitelného rozvoje, které stanovila OSN. 17 cílů, které pokrývají udržitelnost v celé její šíři. Pro jejich přehlednost jsou populární i v podnikové sféře a najdete je tak téměř v každé prezentaci, která se udržitelností zabývá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *